-->

Restaurant Week - intro

Już niedługo we Wrocławiu kolejne fantastyczne kulinarne wydarzenie.. 
Aż 11 wrocławskich restauracji weźmie udział w Wrocław Restaurant Week, które będzie miało miejsce 11-17 maja. Które dokładnie? Przeczytacie poniżej...



Idea Restaurant Week narodziła się jakiś czas temu w Warszawie - najlepsze restauracje przygotowywały specjalne na tę okazję menu. Zainteresowany klient mógł zarezerwować dla siebie i bliskich miejsce w danej restauracji, by spróbować tego specjalnego menu w korzystnej cenie. Już w maju będziemy mieli okazję spróbować takiego pomysłu na własnej skórze...

11 restauracji we Wrocławiu - moim zdaniem głównie czołówka wrocławskiej "sceny kulinarnej". Autorskie, przygotowane specjalnie przez szefów kuchni menu. Trzy dania - przystawka, danie główne i deser. A to wszystko za zawrotną sumę 39 złotych za osobę.

Rezerwacje już ruszyły! Ilość miejsc ograniczona, więc warto się spieszyć! klik


Jakie restauracje wezmą udział?

di cafe deli 

czyli młodsza siostra dinette w galerii handlowej Sky Tower. Codziennie wypieka pieczywo, świeżo parzona kawa, tradycyjne receptury, sezonowe produkty, nieoczywiste połączenia smaków - tak w  skrócie możnaby opisać to miejsce.

Przystawka: śledź / wakame / fasola mung / jabłko / liść krystaliczny
Danie główne:  dorsz / salsefia / bazylia / marchew / imbir / marakuja
Deser: marshmallow / pieczony jogurt / palona czekolada / beza

Szajnochy 11

ryby, owoce morza i warzywa sprowadzane prosto od dostawców. To wszystko zawinięte w smaczne rolki sushi. Przygotowane przez mistrzów sushi z kilkuletnim doświadczeniem.

Przystawka: Przegrzebek z kremem ze szpinaku i szczawiu, pieczywo
Danie główne: Nigiri gyutataki, Nigiri ośmiornica, dip wasabi, Nigiri gravdlax, chrzan, Nigiri wędzona krewetka, dip cytrusowy, Oyakomaki tatar z łososia, kompresowana cukinia, Maki z tuńczykiem, nowalijki
Deser: Gofry jabłkowe z musem ze złotego buraka

Monopol

restauracja w jednym z najlepszych wrocławskich hoteli. Eleganckie wnętrza zachęcają do próbowania sezonowej karty dań, która starym sprawdzonym przepisom nadaje odrobinę nowoczesności.

Przystawka: Szparagi z serem Taleggio, majonezem cytrusowym i pistacjami
Danie główne: Grillowany okoń morski z sałatką z kolorowych pomidorów, malinami i granitą z czerwonej bazylii
Deser: Fraisier

czarymary

restauracja w nowym hotelu Ibis. Piękne, nowoczesne wnętrze, karta stworzona z naturalnych miejscowych składników.

Przystawka: Wędzony u nas łosoś / szparagi / jajko przepiórcze
Danie główne: Kaczka / pieczony burak żołty i czerwony / puree ziemniaczane / prażone pestki dyni
Deser: Czekolada gorzka / czekolada biała / wanilia

La Fee Verte

miejsce , dla wszystkich zakochanych w atmosferze Francji, nawiązujące do francuskiego bistro. Kuchnia francuska oraz owoce morze. W trakcie festiwalu specjalna karta wegetariańska.

Przystawka: Soupe à l'oignon Francuska (Zupa cebulowa na białym winie z grzankami i serem)
Danie główne: Filet mignon à la moutarde (Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym, podawane z domowymi frytkami i sałatką;)
Deser: Yaourt coulis franboise (Jogurt naturalny z domowym sosem malinowym)

Przystawka: Crème de tomates et baguette à l ail (Krem z pomidorów i bazylii podawany z bagietką z masłem czosnkowym)
Danie główne: Galette de sarrazin aubergine et fromage de chèvre (Gryczany, bezglutenowy naleśnik francuski z bakłażanem, serem kozim i suszonymi pomidorami)
Deser: Crème brûlée (Tradycyjny krem śmietankowo-waniliowy z chrupiącym karmelem)

OK WineBar

Blisko 2 tysiące butelek, 500 tytułów z najważniejszych winiarskich regionów świata. W ofercie także wino z Polski, Gruzji, Bałkanów.

Przystawka: Sałata z kozim serem, marynowanym burakiem i botwiną
Danie główne: Domowe ravioli z ogonem wołowym, sos maślany
Deser: Terrina owocowa, piana jogurtowa, kandyzowana skórka cytryny

Vertigo Jazz Club & Restaurant

połączenie klubu jazzowego z restauracją, pyszne jedzenie przy nutach odprężającej muzyki. Dania kuchni europejskiej i fusion, oparte wyłącznie na świeżych produktach. 

Przystawka: Krem z zielonych szparagów, ze śmietaną i pudrem z czarnych oliwek
Danie główne: Grillowany filet z łososia z pieprzem kalifa ze szparagami, sosem holenderskim i parmezanowymi ziemniakami
Deser: Tiramisu z sosem karmelowym i owocami 

Sukiennice 7

miejsce, które przenosi klienta w inny wymiar doznań estetyczno-smakowych. Pyszne zapachy dolatujące z otwartej na salę kuchni, tylko podsycają apetyt.

Przystawka: Krem z gruszek, grzanki cytrynowe,
Danie główne:  
Filet z kurczaka a'la caprese, pieczone cząstki ziemniaków, rucola,
Deser: Koktajl ze świeżych owoców i jogurtu,

Butchery & Grill

Wyrazisty smak prawdziwego mięsa. Kraciaste obrusy wykrochmalone, grill rozgrzany do czerwoności, kucharze gotowi na posterunkach i świeże, soczyste mięso.

Przystawka: Gazpacho hiszpański chłodnik
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z grilla, pieczony ziemniak, sałatka vinegrette
Deser: Gruszka w sosie waniliowym z amaretto

Trattoria Pasta & Vino

oryginalna kuchnia włoska, ze sprawdzonymi recepturami i rodzinną atmosferą.  

Przystawka:I nsalata con fegatini, cipolla caramellizzata, fragole al balsamico (Sałata z wątróbką, karmelizowaną cebulą i truskawkami w occie balsamicznym)
Danie główne: Strozzapreti di maiale (Makaron strozzapreti z wieprzowina)
Deser: Tort Caprese 

PURO Kitchen

restauracja zlokalizowana w PURO Hotelu o odprężającej i niezobowiązującej atmosferze. Miejsce na poranne śniadanie, jak i popołudniowego drinka.

Przystawka: Krem z pieczonego buraka z kozim serem,
Danie główne:  Żeberka po staropolsku podawane z modrą kapustą i ziemniaczkami,
Deser: Rabarbarowe tiramisu

Przystawka: Krem z pieczonego buraka z kozim serem,
Danie główne:  Tagliatelle w sosie serowym na bazie regionalnego sera pleśniowego ze świeżym szpinakiem,
Deser: Rabarbarowe tiramisu

Share:

0 komentarze