-->

Restaurant Week - intro

Już niedługo we Wrocławiu kolejne fantastyczne kulinarne wydarzenie.. 
Aż 11 wrocławskich restauracji weźmie udział w Wrocław Restaurant Week, które będzie miało miejsce 11-17 maja. Które dokładnie? Przeczytacie poniżej...



Idea Restaurant Week narodziła się jakiś czas temu w Warszawie - najlepsze restauracje przygotowywały specjalne na tę okazję menu. Zainteresowany klient mógł zarezerwować dla siebie i bliskich miejsce w danej restauracji, by spróbować tego specjalnego menu w korzystnej cenie. Już w maju będziemy mieli okazję spróbować takiego pomysłu na własnej skórze...

11 restauracji we Wrocławiu - moim zdaniem głównie czołówka wrocławskiej "sceny kulinarnej". Autorskie, przygotowane specjalnie przez szefów kuchni menu. Trzy dania - przystawka, danie główne i deser. A to wszystko za zawrotną sumę 39 złotych za osobę.

Rezerwacje już ruszyły! Ilość miejsc ograniczona, więc warto się spieszyć! klik

video

Jakie restauracje wezmą udział?

di cafe deli 

czyli młodsza siostra dinette w galerii handlowej Sky Tower. Codziennie wypieka pieczywo, świeżo parzona kawa, tradycyjne receptury, sezonowe produkty, nieoczywiste połączenia smaków - tak w  skrócie możnaby opisać to miejsce.

Przystawka: śledź / wakame / fasola mung / jabłko / liść krystaliczny
Danie główne:  dorsz / salsefia / bazylia / marchew / imbir / marakuja
Deser: marshmallow / pieczony jogurt / palona czekolada / beza

Szajnochy 11

ryby, owoce morza i warzywa sprowadzane prosto od dostawców. To wszystko zawinięte w smaczne rolki sushi. Przygotowane przez mistrzów sushi z kilkuletnim doświadczeniem.

Przystawka: Przegrzebek z kremem ze szpinaku i szczawiu, pieczywo
Danie główne: Nigiri gyutataki, Nigiri ośmiornica, dip wasabi, Nigiri gravdlax, chrzan, Nigiri wędzona krewetka, dip cytrusowy, Oyakomaki tatar z łososia, kompresowana cukinia, Maki z tuńczykiem, nowalijki
Deser: Gofry jabłkowe z musem ze złotego buraka

Monopol

restauracja w jednym z najlepszych wrocławskich hoteli. Eleganckie wnętrza zachęcają do próbowania sezonowej karty dań, która starym sprawdzonym przepisom nadaje odrobinę nowoczesności.

Przystawka: Szparagi z serem Taleggio, majonezem cytrusowym i pistacjami
Danie główne: Grillowany okoń morski z sałatką z kolorowych pomidorów, malinami i granitą z czerwonej bazylii
Deser: Fraisier

czarymary

restauracja w nowym hotelu Ibis. Piękne, nowoczesne wnętrze, karta stworzona z naturalnych miejscowych składników.

Przystawka: Wędzony u nas łosoś / szparagi / jajko przepiórcze
Danie główne: Kaczka / pieczony burak żołty i czerwony / puree ziemniaczane / prażone pestki dyni
Deser: Czekolada gorzka / czekolada biała / wanilia

La Fee Verte

miejsce , dla wszystkich zakochanych w atmosferze Francji, nawiązujące do francuskiego bistro. Kuchnia francuska oraz owoce morze. W trakcie festiwalu specjalna karta wegetariańska.

Przystawka: Soupe à l'oignon Francuska (Zupa cebulowa na białym winie z grzankami i serem)
Danie główne: Filet mignon à la moutarde (Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym, podawane z domowymi frytkami i sałatką;)
Deser: Yaourt coulis franboise (Jogurt naturalny z domowym sosem malinowym)

Przystawka: Crème de tomates et baguette à l ail (Krem z pomidorów i bazylii podawany z bagietką z masłem czosnkowym)
Danie główne: Galette de sarrazin aubergine et fromage de chèvre (Gryczany, bezglutenowy naleśnik francuski z bakłażanem, serem kozim i suszonymi pomidorami)
Deser: Crème brûlée (Tradycyjny krem śmietankowo-waniliowy z chrupiącym karmelem)

OK WineBar

Blisko 2 tysiące butelek, 500 tytułów z najważniejszych winiarskich regionów świata. W ofercie także wino z Polski, Gruzji, Bałkanów.

Przystawka: Sałata z kozim serem, marynowanym burakiem i botwiną
Danie główne: Domowe ravioli z ogonem wołowym, sos maślany
Deser: Terrina owocowa, piana jogurtowa, kandyzowana skórka cytryny

Vertigo Jazz Club & Restaurant

połączenie klubu jazzowego z restauracją, pyszne jedzenie przy nutach odprężającej muzyki. Dania kuchni europejskiej i fusion, oparte wyłącznie na świeżych produktach. 

Przystawka: Krem z zielonych szparagów, ze śmietaną i pudrem z czarnych oliwek
Danie główne: Grillowany filet z łososia z pieprzem kalifa ze szparagami, sosem holenderskim i parmezanowymi ziemniakami
Deser: Tiramisu z sosem karmelowym i owocami 

Sukiennice 7

miejsce, które przenosi klienta w inny wymiar doznań estetyczno-smakowych. Pyszne zapachy dolatujące z otwartej na salę kuchni, tylko podsycają apetyt.

Przystawka: Krem z gruszek, grzanki cytrynowe,
Danie główne:  
Filet z kurczaka a'la caprese, pieczone cząstki ziemniaków, rucola,
Deser: Koktajl ze świeżych owoców i jogurtu,

Butchery & Grill

Wyrazisty smak prawdziwego mięsa. Kraciaste obrusy wykrochmalone, grill rozgrzany do czerwoności, kucharze gotowi na posterunkach i świeże, soczyste mięso.

Przystawka: Gazpacho hiszpański chłodnik
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z grilla, pieczony ziemniak, sałatka vinegrette
Deser: Gruszka w sosie waniliowym z amaretto

Trattoria Pasta & Vino

oryginalna kuchnia włoska, ze sprawdzonymi recepturami i rodzinną atmosferą.  

Przystawka:I nsalata con fegatini, cipolla caramellizzata, fragole al balsamico (Sałata z wątróbką, karmelizowaną cebulą i truskawkami w occie balsamicznym)
Danie główne: Strozzapreti di maiale (Makaron strozzapreti z wieprzowina)
Deser: Tort Caprese 

PURO Kitchen

restauracja zlokalizowana w PURO Hotelu o odprężającej i niezobowiązującej atmosferze. Miejsce na poranne śniadanie, jak i popołudniowego drinka.

Przystawka: Krem z pieczonego buraka z kozim serem,
Danie główne:  Żeberka po staropolsku podawane z modrą kapustą i ziemniaczkami,
Deser: Rabarbarowe tiramisu

Przystawka: Krem z pieczonego buraka z kozim serem,
Danie główne:  Tagliatelle w sosie serowym na bazie regionalnego sera pleśniowego ze świeżym szpinakiem,
Deser: Rabarbarowe tiramisu

Share:

0 komentarze