-->

Classic Cafe & Tapas



W piękną i upalną środę udaliśmy się razem z Adrianem na brunch dla dziennikarzy i blogerów nowo otwartej restauracji Classic Cafe & Tapas Bar, specjalizuje się ona tak jak nazwa wskazuje specjalizuje się ona w kawach i tapas, czyli tradycyjnych hiszpańskich przystawkach podawanych zazwyczaj na pieczywie.

 



I tak na pierwszy kęs na talerzu znalazła sie sznytka chleba wypiekanego na miejscu i na niej została ułożona sałatka rosyjska - tak, podobno w Hiszpanii je się właśnie tą sałatkę. Całość, a raczej góra sałatki na chlebie słabo doprawiona, mało pieprzna, a przecież nasze polskie podniebienia są przyzwyczajone do dobrze przyprawionej sałatki jarzynowej która wiele nie różni od tej podawanej w lokalu.


Drugą propozycja było tapas podane rónież na pieczywie, tym razem posmarowane pastą paprykową i zwieńczone sadzonym jajkiem przepiórczym - fajna propozycja, dobrze wyczuwalne przyprawy o lekkiej pikanterii.


Obok podano mini burgera w którym znalazł się mini kotlecik z wołowiny, jajko sadzone przepiórcze i pomidorek koktajlowy, to wszystko zostało zamknięte w bułce a'la graham posmarowanej dżemem z pomidorów - bardzo fajny dodatek wlasnie do mięs, lekko słodkawy.


Do tapas podano pyszną i zimną Sangrie czyli idealne na taki dzień jak ten zimne czerwone wino stołowe z lodem i cytrusami, tradycyjny hiszpański napój.


Ładnie podane i przykuwające wzrok Huevos estrellados (czyt. Łewos Estrjados) czyli po polsku "pobite jaja" są to smażone jajka, smażone ziemniaki i smażona szynka Jamón Iberico - czyli dlugodojrzewająca surowa szynka. Bardzo smaczna propozycja w sam raz na lunch.


Patatas Bravas - czyli danie dla odważnych i silnych co właśnie oznacza hiszpańskie słowo "Bravas", a są to ziemniaki smażone podane z ostrym sosem i sosem czosnkowym. Danie bardzo smaczne, sos własnej produkcji również smaczny i pikantny, dobre połączenie które nie mogło się nie udać.


Następną przystawką było Chorizo Diavolo czyli hiszpańska kiełbasa tutaj podawana na porcelanowej śwince do której została nalana i podpalona śliwowica, czyli sami regulujemy stopień wysmażenia kiełbasy. Jest to niewątpliwy hit tej restauracji, kiełbasa sprowadzana z Hiszpanii jest smaczna i mocno paprykowa, a sposób jej podania jest bardzo efektowny i robi niesamowite wrażenie.



Daniem głównym jako zwieńczenie brunchu jest Paella, czyli chyba najbardziej znana hiszpańska potrawa z ryżu, kurczaka i owoców morza. Ale nie tutaj, w restauracji Classic Cafe and Tapas zjemy bardzo pyszną wersje paelli z mięsem kurczaka i królika. Paella rozpływa się w ustach, dobrze zrobiony ryż, pyszne mięso, świetnie wyczuwalne przyprawy z lekką nutką pikanterii. Zakochałem się w tej wersji ponieważ nie lubię owoców morza.


Lokal posiada swoje trzy odsłony, rano od godziny 7:00 serwowane są śniadania, po godzinie 11:00 lokal przemienia się w tapas bar, a wieczorem jest to coctail bar, gdzie znajdziemy bardzo tanie shoty bo tylko od 3zł a drinki zaczynają się już od 10zł. Napijemy się też tu dobrej kawy, poza klasycznym espresso i latte znajdziemy tutaj kawę podawaną według alternatywnych metod parzenia, m.in chemex i drip.

Moim zdaniem jest to bardzo dobry concept na restaurację z hiszpańskimi tapas, największym atutem restauracji jest kucharz "sprowadzony" specjalnie z Hiszpanii.
Jeśli poziom z otwarcia restauracji będzie utrzymywał się cały czas na tym samym poziomie to naprawdę będzie bardzo dobra alternatywa dla pozostałych restauracji w rynku.

PLUSY:

- smaczne jedzenie
- kucharz znający się na kuchni hiszpańskiej
- wszystkie produkty typowe dla kuchni hiszpańskiej są sprowadzane z Hiszpanii
- tanie i dobre drinki
- duży ogródek

MINUSY:

- słabo doprawiona sałatka rosyjska

CLASSIC CAFE & TAPAS
Rynek 44





Share:

0 komentarze