-->

Przegląd wrocławskich foodtrucków - lato 2015

Kalendarzowe lato już w pełni z nami (choć pogoda lubi jeszcze spłatać figle). Warto więc przyjrzeć się i zastanowić, gdzie warto zatrzymać się na coś do zjedzenia podczas letnich spacerów.

Tym razem zaczynamy od nowości, a jest ich kilka:

COKOLWIEK


35letni Mercedes, który przejechał już trasę równą 30stu okrążeń Ziemi. Cokolwiek to mały autobus, gdzie znajdziemy kilka stolików, ale też kanapę i miejsce do gry w Jengę.
MENU: kawa i napoje na zimno, na ziarniach z wrocławskiej kawiarni kawy Etno Cafe. W najbliższej przyszłości również alkohol.
MIEJSCE: Robotnicza 1,


ZJEDZ PIEROGA


MENU: Pierogi handmade - takie jak u mamy, lub babci! Do wyboru smaki zarówno klasyczne, jak i bardziej wymyślne i kolorowe.

CZARNY TRAKT



Czarny Trakt - czyli nowe burgery na kółkach. Na wrocławskie ulice wyruszyli kilka dni temu, bo 26 kwietnia.
MENU: 5 rodzajów burgerów (do wyboru również opcja z kurczakiem lub wege)
MIEJSCE: Strachowskiego 2, okolice kościoła Wniebowzięcia NMP na Partynicach
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek: 10.00-19.00

PICK UP BURGER



MENU: klasyczne burgery: wołowina ze szkockiej rasy krów Angus podawan na grillowanej bułce z warzywami i sosami w różnych kompozycjach.
MIEJSCE: Komandorska, przy Centrum Handlowym Arena
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.00-20.00

TAHO CARAVAN




MENU: Falafel Wafel (czyli falafel w kształcie gofra naładowany humusem oraz świeżymi warzywami), Szpin Wafel (jak sama nazwa wskazuje śródziemnomorski gofr szpinakowy z aromatyczną gorgonzolą, suszonymi pomidorami oraz oliwkami) oraz wersja pikantna, czyli Mexico Wafel (pikantna pasta fasolowa, chrupiące nachosy i lekko pikantna papryczka chilli).Nie brakuje również pysznej kawy i lemoniady w końcu to Taho Cafe :)

PEPPERMINTA FOODTRUCK



MENU: wege strawa, szejki i kawa - szeroki wybór dań i deserów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

BEST BURGERS WROCŁAW





MENU: 100% wołowiny klepanej i przyprawianej na oczach klienta. W menu 8 rożnych burgerów, w tym dwa Wege, fryty z batów podawane z 5 wyjątkowymi sosami np: majonez truflowy, wiejski z jabkiem, czosnkowo-ogórkowy na jogurcie greckim. Wszystkie burgery podawane są z bułka pełnoziarnistą z 7 ziarnami, która wypiekana jest w wiejskiej piekarni. Poza tym w ofercie soki tłoczone na zimno bez cukru w pięciu odsłonach. 

GOFREAK



MENU: Gofreak to foodtruck z gofrownicą na pokładzie. Do wyboru gofry na słodko i słono. -  naturalnie i niebanalnie. Do wyboru między innymi: gofry z białą czekoladą z kokosem, egzotycznymi owocami i świeżą miętą oraz snickersem - kajmakiem z orzechami ziemnymi polanym fenomenalnie dobrą gorzką czekoladą. Gofry słone przygotowywane są na bazie ciasta z tymiankiem. A na nich hummus z suszonymi pomidorami i rukolą lub nieopisanie doskonałą pastę curry z kurczakiem na bazie mleka kokosowego i pieczoną marchewką.

KROWA NA TRAWIE


MENU: burgery w kilku odsłonach
MIEJSCE: Braniborska 14 (parking przy Domarze)
GODZINY OTWARCIA: 10.00-18.00

ZZ TOP



MENU: tradycyjne zapiekanki i domowe zupy podawane z przyczepki
MIEJSCE: lokal stacjonarny: Kazimierza Wielkiego 25/1
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 9.00-20.00, sobota 12.00-21.00

pisaliśmy o nich kilka słów tutaj: klik!


Poza wymienionymi nowicjuszami na arenie wrocławskich foodtrucków dalej dzielnie walczą:

66 AMERICAN BURGERS



MENU:  6 burgerów, frytki i napoje - co miesiąc nowy, sezonowy burger miesiąca
MIEJSCE:  Góralska (boczna Robotniczej)
GODZINY OTWARCIA:  poniedziałek-piątek 11.30-16.30

BAGIETY Z FURGONETY



MENU:  20 i 40 cm bagietki napakowane po brzegi świeżymi dodatkami
MIEJSCE:  Wierzbowa, tuż obok placu Dominkańskiego, w cieniu kościoła św. Krzysztofa
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 7.00-16.00

BRATWURSTY



MENU:  wursty, smażony ser i śledzik w bułce
MIEJSCE:  Długszy foodtruck: plac Strzegomski. Lokal stacjonarny: Szewska 24/26
GODZINY OTWARCIA: foodtruck: poniedziałek-piątek 11.30-17.30. Szewska: poniedziałek-piątek 10.00-20.00, weekend 12.00-20.00

o nich pisaliśmy tutaj: klik!

BUD-K



MENU:  40cm nalesniki przygotowywane na miejscu w opcji na słodko lub na słono


BYCZY BURGER



MENU:  5 rodzajów burgerów z 100% wołowiny
MIEJSCE:  Krupnicza 15, w ogródku Od Zmierzchu Do Świtu
GODZINY OTWARCIA: czwartek-niedziela, 12.00-20.00

FOODSZAK



MENU:  naleśniki na słodko i na słono, pancakesy a także ostatnio deski śniadaniowe 
MIEJSCE:  w sezonie letnim Foodszak wyemigrował nad morze

GOOD LUCK FOOD TRUCK



MENU:  wieprzowina po portugalsku, kiełbaska po teksańsku i inne smakołyki nawiązujące do portugalskiej kuchni
MIEJSCE:  Krakowska 71, przy wejściu do Selgrosa
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 10.00-17.00

HAPPY LITTLE TRUCK



MENU:  włoska pizza napoletana na cienkim cieście na zakwasie, wypiekana w własnoręcznie zrobionym szamotowym piecu opalanym drewnem. Menu wegetariańskie, specjalna pizza miesiąca.
MIEJSCE:  podwórko pubu Marynka, Kazimierza Wielkiego 39
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 16.00-23.00

MOBILE BURGERS




MENU:  burgery
MIEJSCE:  Legnicka 56
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.00-18.00

NAAN TANDOORI & GRILL



MENU:  naany, czyli placuszki z pieca tandoor w różnych wariacjach smakowych
MIEJSCE: Słomińskiego/Zakładowa, osiedle Promenady Wrocławskie

pisaliśmy o nich tutaj: klik!

NIENAŻARTY



MENU:  burgery w 5 rodzajach
MIEJSCE:  Traktatowa, przy IBM
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.00-15.00

OSIEM MISEK



MENU:  makarony na różne sposoby oraz legendarna buła maślana. Poza tym smakołyki (jak mocno czekoladowe brownie) i pyszne napoje.
MIEJSCE:  Borowska 116
GODZINY OTWARCIA: wtorek-czwartek  13.00-20.00

pisaliśmy o nich tutaj: klik!

PASIBUS



MENU:  Propably TheBest Burgers in Wrocław. Poza tym na Przystanku w menu również frytki i desery.
MIEJSCE:  PasiStaruszek: Powstańców Śląskich 5, naprzeciwko Arkad. PasiJunior: Legnicka 51-53, Quattro Forum. Przystanek Pasibus: Łukasiewicza 18
GODZINY OTWARCIA: PasiStaruszek: poniedziałek-piątek 12.00-20.00. PasiJunior: poniedziałek-piątek 12.00-19.00. Przystanek Pasibus: poniedziałek-piąyeek 11.00-20.00, sobota-niedziela 12.00-20.00

PIZZA MOBILE




MENU:  pizza na ręcznie wyrabianym cieście
MIEJSCE:  Bajana 1, przy Hali Targowej Tęcza
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-niedziela 12.00-22.00

SHAKEWAVE TRUCK




MENU:  shake'i: klasyczne, proteinowe, owocowe oraz świeżo wyciskane soki
MIEJSCE:  w sezonie letnim (czerwiec-wrzesień) foodtruck przebywa w Mielnie

pisaliśmy o nich kilka słów tutaj: klik!

SPOKOBUS




MENU:  pyszna i jedyna taka: kiełbasa bez flaka.

STREET FOOD TRUCK




MENU:  burgery, hot dogi, sałatki, stek z polędwicy tuńczyka, steki wołowe z antrykotu - to tylko niektóre opcje z menu tego niemobilnego foodtrucka
MIEJSCE:  Strzegomska 206, przy Hali Strzegomskiej
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.30-18.00, sobota 12.00-16.00

TAHO CAFE




MENU:  najwyższej jakości kawa oraz napoje, przekąski na słodko




Share:

2 komentarze

  1. Zabrakło jeszcze TUK TUK z tajskimi lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie! Brakuje Tuk Tuka:)

    OdpowiedzUsuń