-->

Brasserie 27 - Culinary Fest


Wprawdzie Culinary Fest już dawno za nami, dzisiaj opisujemy restaurację (tutaj duży spoiler), która zasługuje na wyróżnienie i nienapisanie o niej byłoby dużą stratą. Dla Brasserie 27, które absolutnie zachwyciło nas swoim festiwalowym menu, oraz dla nas - bo lubimy pisać miłe rzeczy.

Prawdopodobnie tak jak większość Wrocławiaków od dawna kojarzymy lokal Brasserie 27 usytuowany przy ul. Kazimierza Wielkiego. W tej chwili zadajemy sobie pytanie - dlaczego nigdy wcześniej go nie odwiedziliśmy? Na szczęście inicjatywy takie jak Culinary Fest pozwalają na poznawanie nowych miejsc. Zaczynamy.




Przystawka:  
  • Sałatka z marynowanymi warzywami, kozim serem i żółtkiem panierowanym
Pierwsza rzecz, która nas urzekła: przepiękne podanie dania. Na talerzu otrzymaliśmy bardzo fotogeniczną kompozycję, która urzekła nas kolorami i eleganckim wykończeniem. Później było jeszcze lepiej. Wydawałoby się, że jajko to oklepany temat - tutaj zaskoczenie. Genialne panierowane, płynące jajko podane na grillowanym kozim serze. Obłędnie pyszne. Już nie wnikam w to jak kucharzowi udało się to zrobić (serio, chrupiąca panierka na płynnym żółtku, łał) to było najzwyczajniej w świecie przepyszne.


  • Marynowany filet z kaczki, karmelizowana figa, ziemniaki truflowe, sos agrestowy
Danie główne podobnie - pięknie podane, ale co najważniejsze: przepysznie. Kaczka była soczysta i delikatna. Mniejsze wrażenie zrobiły na nas ziemniaki truflowe oraz sos agrestowy, który do niczego nam właściwie nie pasował ale cóż, podany był w tak, że z niczym nie trzeba było go łączyć.


Reasumując: przystawka nas uwiodła, natomiast danie główne, było po prostu smaczne. W połączeniu z miłą obsługą Brasserie 27 nas urzekło i mamy nieskrywaną ochotę wrócić tu, by przetestować regularne menu.

Kto nie próbował, niech żałuje!

BRASSERIE 27
ul. Kazimierza Wielkiego 27a
facebook




Share:

1 komentarze

  1. W ostatnim dniu odwiedziłem to miejsce.Wystrój bardzo fajny. Niestety kelnerka nie znala karty, kolejna przekazala ustnie dania. Przystawka zimna wraz z grilowanym serrm kozim oraz żółtkiem ktore nie bylo płynne. Danie głowne warzywa z zimne z przystawki oraz szara sucha kaczka. Ogromny plus dla kucharza za determinacje i obranie agrestu z sosu ktory byl dobrze zbalansowany.

    OdpowiedzUsuń