-->

#przewodnikWEEKENDOWY - 5 miejsc dla prawdziwych mięsożerców


W tym tygodniu kontynuujemy wątek weekendowego przewodnika.

Ostatnio mieliście poznać nasze typy jeśli chodzi o 5 miejsc we Wrocławiu na smaczny lunch. Razem z nami wyboru dokonywały jeszcze Katowice, Kraków, Łódź, Lublin i Szczecin -jeśli wybieracie się niedługo do któregoś z tych miast, warto zajrzeć na ich rankingi.

Tym razem wspólnymi siłami szukamy najlepszych miejsc w naszych miastach… dla prawdziwych mięsożerców. A więc do dzieła!


Nasz ranking otwiera The Winners Pub. Miejsce gdzie sportowa pasja łączy się z dobrym jedzeniem. Mięso zawsze świeże i świetnej jakości. Szeroki wybór steków, można tuta również na specjalne zamówienie zjeść steka z krokodyla lub kangura.Oprócz dobrego i sporoego kawałka mięsa warto tutaj spróbować niezwykle aromatycznej zupy borowikowej.
Nasze pełna relacja: klik!



Butchery & Grill czyli stekownia w samy centrum miasto, bo w Sukiennicach.Obrusy w biało-czerowną kratę, otwarta kuchnia, ściany z rysunkami najlepszych kawałków wołowiny. Wołowina serwowana w Butchery pochodzi zarówno z poslkich farm, jak i z różnych stron świata. Zjemy tu soczyste steki i smaczne burgery - wszystko podawane na drewnianych deskach. Specjalnością miejsca jest również pieczony szpik kostny.


Road American Restaurant restauracja z amerykańskim duchem usytuowana na parterze galerii Sky Tower. Zaprasza swoją propozycją steków podawanych na rozgrzanym kamieniu z lawy wulkanicznej, dzięki czemu sam możesz sobie dosmażyć steka, tak jak lubisz (co jak wiemy ma tylu samo zwolenników, co przeciwników). Przyjemna atmosfera, szeroki wybór dań z karty. Poza tym sezonowość propozycji w menu - moim zdecydowanym faworytem była jesienna karta grzybowa.  Oprócz steków warto tutaj skusić się na amerykańskie pancakesy!


Jedyna burgerownia w zestawieniu, ale mamy wrażenie, że pozostawia lekko w tyle pozostałe takie miejsca w mieście. Soczewka do serwowania burgerów podchodzi na poważnie i z pasją. Mamy do wyboru 4 bułki, a mięso jest zawsze wysmażone w punkt według życzenia klienta. Poza burgerami w menu znajdziemy również steki. Charakterystyczną cechąlokalu stały się już burgery z wbitym nożem i frytki podawane w metalowym koszyczku.

I miała być piąta propozycja… ale nie będzie :) Nigdzie indziej nie jedliśmy tak dobrego kawałka mięsa, by trafiło do zestawienia - krążą plotki, że bardzo wysoki poziom serwowanego mięsa trzyma Kempa Food przy Krakowskiej, La Maddalena czy Alyki - niestety jeszcze nie próbowaliśmy, stąd nie pojawiają się  w rankingu.

Polecicie nam jeszcze jakieś dobre wrocławskie miejsca dla prawdziwych mięsożerców?

A jeśli jesteście ciekawi, co dobrego mięsożerca może zjeść w innych miastach, to szukajcie tutaj:

Katowice:
Pojedzone
Lublin:
Czy smakuje?

Share:

1 komentarze

  1. Z wymienionych nie byłem jeszcze tylko w Butchery & Grill. Co do pozostałych soczewka super, winners pub mięso kiedyś było super ale ja i jeszcze jedno osoba mieliśmy zatrucie po jednej z wizyt. Road - ostatnio dali mi steka na medium prawie w całości z mikrofali (na grill odbili tylko kratkę) a już przy poprzednich wizytach mięso było słabej jakości. Jeśli chodzi o pewne i godne polecenia miejsce to zdecydowanie Kempa food (niestety na krakowskiej) ale genialna Wołowina (cześć restauracyjna czynna też w weekend)

    OdpowiedzUsuń