-->

Restaurant Week Emocje na talerzach - intro


Już niedługo kolejna edycja naszego ulubionego festiwalu restauracyjnego - Restaurant Week. Choć do samych degustacji jeszcze prawie miesiąc - warto się spieszyć, bo rezerwacje ruszyły i rozchodzą się jak świeże bułeczki! Na co warto zwrócić uwagę przy tej edycji?

Dla tych, którzy jeszcze nie znają festiwalu: Idea jest prosta! W systemie rezerwacyjnym na www.restaurantweek.pl wybierasz datę, godzinę, ilość osób i przede wszystkim restaurację, w której chciałbyś zjeść. Płacisz z góry 39 złotych za każdą z osób - i cierpliwie czekasz na drugą połowę kwietnia, by spróbować specjałów wrocławskich szefów kuchni.


Zbliżająca się edycja odbędzie się w dniach 21-30 kwietnia w 28 wrocławskich restauracjach. 
Po raz kolejny zostaliśmy zaproszeni do wzięcia udziału w festiwalu jako Ambasadorowie - i dwa razy nie trzeba nas było prosić!

Na jakie restauracje padł nasz wybór w tym roku?

Po dwóch edycjach powracamy do miejsca, które zrobiło na nas piorunujące wrażenie ponad rok temu - klik! Bardzo żałowałam, przy ostatniej edycji, że ten świetny lokal niepozornie zlokalizowany w Sky Tower uciekł mojej uwadze - tym bardziej biłam się w pierść, gdy otrzymali m.in. nagrodę za najlepszą atmosferę w ogólnopolskim rankingu Restaurant Week. Swój błąd pora naprawić i już w pierwszych dniach festiwalu udajemy się do... Alyki!


Poprzedniej edycji, nowy wówczas lokal na wrocławskim Ołtaszynie, zaserwował carpaccio z ośmiornicy i obiecywał, że nie spoczną na laurach - był kangur, miało być churasco. Jestem ciekawa, czy w tej edycji również będzie tak samo dobrze, w związku z tym wybieramy się Woławiny.



Oprócz miejsc, które znamy właśnie dzięki Restaurant Week - wybierzemy się tym razem również tam, gdzie jedliśmy już swego czasu, a chcemy sprawdzić, jak sprawdzą się w warunkach festiwalowych. Wybraliśmy więc menu proponowane przez Le Chef...


... oraz jedną z pierwszych restauracji odwiedzonych przez nasz blog - Nigdy Nie Zapomnę.


Wszelkiego rodzaju festiwale kulinarne traktuję również jako świetna okazję, by spróbować nowych miejsc we Wrocławiu, lub tych niekoniecznie już nowych- ale nieodwiedzonych przeze mnie wcześniej. Stąd wybór Novo2...



 ... oraz restauracji Mango Mama - bo choć może i kiedyś zamawiałam ich jedzenie z dowozem, to od tego czasu bardzo dużo się u nich zmieniło. I bardzo chętnie spróbuję ich kuchni w nowym, pięknym lokalu w samym centrum miasta.


W każdym z tych miejsc sprawdzimy obie opcje serwowanego menu. Zapowiada się pyszny kwiecień!

(Zastanawiacie się jak to wszystko będzie w stanie zjeść jeden człowiek: przypominam, że Widelec ma wiele twarzy - dla każdego znajdzie się coś dobrego :) )

Zobaczcie, co w ramach Restaurant Week przygotowały inne wrocławskie restauracje i ich Szefowie Kuchni. Jest w czym wybierać! Jednak trzeba się spieszyć, bo miejsc niestety jest coraz mniej. (Uwaga! Kolejność miejsc jest totalnie przypadkowa.)






















Jeśli jeszcze nie do końca przekonaliście się do rezerwacji stolika... poczytajcie nasze relacje z poprzednich edycji festiwalu:

Wołowina - październik'16
Alyki - październik'15
Michel - październik'16
Grande Papa - październik'16
Nadodrze - październik'16

Do zobaczenia przy stole!
Ekipa Widelca!

Share:

0 komentarze