-->

ENJOY w Hotelu Platinum Palace***** - Restaurant Week 2018 Wiosna


Tak dobrze już dawno nie było! Kiedy powoli traciłam nadzieję, że tegoroczny Restaurant Week mnie zaskoczy, stało się!

Tu jest jakby luksusowo!
Kto uwielbia film Kogel mogel, niech pierwszy rzuci we mnie sałatą. A no właśnie. Ja też uważam, że jest cudowny. Wybierając się do restauracji ENJOY w Hotelu Platinum Palace ***** miałam pewne obawy czy to przypadkiem nie za wysokie (luksusowe) progi dla mnie. Wewnętrzne skrępowanie nie dało mi wytchnienia i wiedząc, że od razu po pracy będę tam jechała - ubrałam buty na obcasie, żeby wstydu było mniej, jeśli to miejsce jest naprawdę takie ą i ę.
No i owszem, jest elegancko, luksusowo, pięknie i wytwornie, ale również tak miło, bez nadęcia i z odpowiednim podejściem obsługi do każdego z gości, że zachodzę w głowę, jak ja mogłam tam dotąd nie być.


Restaurant Week 2018
Również w tym roku wspólnie z Mariją mamy zaszczyt być ambasadorami Festiwalu i tym razem zdecydowałyśmy się na Restaurację Enjoy, która przygotowała cudowne menu widoczne na grafice poniżej:

Dla duszy i dla ciała
Szanuję decyzję szefa kuchni o przygotowaniu sześciu różnych dań. To już nie ten czas, żeby iść na skróty i oferować taką samą przystawkę i deser w menu A i B, a tylko przy daniu głównym pomyśleć o różnych kompozycjach. Nie to miejsce i poziom. Szef kuchni Adam Skwarło doskonale o tym wiedząc przygotował świetne dania mięsne i wegetariańskie. Po prostu pokazał wielką klasę oraz wiedzę i umiejętności.

Niesamowite przystawki
Tatar z łososia z kaparami i suszonymi pomidorami świetny - przygotowany z dbałością o produkt. Kawałeczki mięsa nieco większe, ale przez to Marija nie dostała kuli rybnej, tylko wyrafinowane, lekko słodkawe (od suszonych pomidorów) danie, które w połączeniu z pieczywem (i masłami własnego wyrobu - ziołowym i z suszonymi pomidorami) mogłoby stanowić pełne danie lunchowe na niewielki głód. Na dodatek spójrzcie, jak bajecznie to zostało podane.

Krem z topinamburu z oliwą truflową od razu zaznaczył swoją obecność. Fantastycznie intensywny, z mocną nutą tego korzennego (coraz częściej docenianego) warzywa podbitą dodatkowo oliwą truflową. Dekoracyjna ilość pestek dyni i prażonych orzechów w sam raz do uzupełnienia dania. Lekko pieprzny, idealny krem na rozgrzanie i pierwszy głód.


Dania główne dla niej i dla niego
Sałata z wędzonym kozim serem, konfiturą z czerwonej cebuli i owoców z dodatkiem kumkwatu, buraka i innych warzyw - bardzo lekka i kobieca propozycja. Antyfanów koziego sera zapewniam, że ten przepyszny typ zdecydowanie przypadnie Wam do gustu w tej wersji. Moje najszczersze wyrazy podziękowania za tak dobrą sałatkę. Na pozór sztampowe połączenie buraka i koziego sera w zupełnie nowym, odświeżonym wydaniu, jakiego jeszcze nie jedliście. Naprawdę dawno nie jadłam czegoś tak świetnie skomponowanego. Niby kilka osobno dodanych składników, a wszytko tutaj świetnie grało. Koniecznie zjedzcie wszystkie cząstki kumkwatu! Co to jest za owoc! Szaleństwo kubków smakowych.

Duszone policzki wołowe z puree chrzanowym, cebulkami sous vide, musem z wędzonej papryki i ciemnym sosem to propozycja, która z pewnością może przypaść do gustu męskiej części uczestników festiwalu. Idealnie uduszone poliki tworzą bardzo dobraną parę z chrzanowym puree. Mus z własnoręcznie uduszonej papryki świetnie uzupełnia całość, bo nie narzuca się zbytnio, ale wprowadza ciekawy smak. Danie jest bardzo obfite (jak wszystkie podane w Restauracji Enjoy) i nie jest wersją degustacyjną, tylko pełnowymiarowym daniem - takim, jakie otrzymalibyśmy z obowiązującej karty.


Desery - takie dobre, że szkoda się dzielić
Suflet czekoladowy z nalewką wiśniową i owocami to bajeczna czekolada w najlepszej możliwej formie - mleczna, odpowiednio słodka i w formie sufletu na najwyższym poziomie cukiernictwa. Nie jadłam dotąd lepszego.

Spójrzcie jednak także na Sorbety - marakuja z bazylią to mój faworyt, orzeźwiający, kwaśno-słodki smak. Kiwi ze szpinakiem wygrało w rankingu Mariji - całe kiwi w połączeniu ze szpinakiem przenosi do czasów dzieciństwa, kiedy kiwi wyjadało się łyżeczką dopóki język nie zaczynał przyjemnie szczypać. W trzeciej kulce klasyczne połączenie banana z jabłkiem nie daje wygrać żadnemu z tych smaków - bardzo przyjacielski mariaż dwóch owoców daje jednak najbardziej neutralną w smaku kulkę spośród wszystkich trzech.


Podsumowanie
🍬 Dania wegetariańskie nie muszą być trudne ani przekombinowane, a Restaurant Week to doskonała okazja do pokazania swoich umiejętności w tym zakresie. Ukłony dla Szefa Kuchni za dania wege.
🍬 Zarówno przystawka, jak i festiwalowe danie główne otrzymujemy w pełnym rozmiarze, co nie zdarza się często.
🍬 Zwróćcie uwagę na przepiękną prezentację dań.
🍬Menu jest dopasowane do każdego gustu - mamy zarówno lżejsze propozycje w Menu B, jak i solidniejszą porcję w bardziej zdecydowanym wydaniu Menu A. Każdy znajdzie coś dla siebie.
🍬Restauracja Enjoy w Hotelu Platinum Palace***** może się wydawać restauracją z wyższej półki, do której nie wszyscy będą pasować, ale uwierzcie mi, że tak nie jest. Osoby tam pracujące mają świetne wyczucie i doskonale rozpoznają, kto ma ochotę porozmawiać, a kto oczekuje zdystansowanego serwisu. Zachęcam Was do poznania ich oferty. Sprawcie sobie podróż do prawdziwego pałacu, który jest dosłownie na wyciągnięcie ręki.
🍬 Zaproszenie do tegorocznej edycji Marija opisuje tutaj: Restaurant Week 2018
🍬Rezerwacji swojego stolika możecie dokonać na stronie pod tym linkiem: Rezerwacje RW 2018 Wrocław

Do zobaczenia podczas Festiwalu!

RESTAURACJA ENJOY W HOTELU PLATINUM PALACE*****
ul. Powstańców Śląskich 204
Wrocław
Enjoy (platinum palace) Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato



Share:

0 komentarze