-->

6 książek kucharskich dla każdego


Bardzo lubię gotować. Zamiłowanie do poszukiwania ciekawych smaków nie tylko poza domem odkryłam w sobie dość późno, bo dopiero po studiach.
Wcześniej było mi wszystko jedno, co zjem, byle było tanie, łatwe w przygotowaniu i  nie wymagało wielu składników.
Obecnie gotowanie sprawia mi wiele przyjemności, szczególnie jeśli uda mi się przyrządzić coś naprawdę dobrze, i jest to dla mnie z pewnością pewna forma relaksu.
Dzisiaj mam dla Was sześć książek z przepisami, z których korzystałam do tej pory najczęściej. Być może któraś z nich przyda się komuś Was w kuchennych podbojach.



Wydawnictwo BUCHMANN, 49,99 zł
kup tutaj: klik! za 33zł

Nie będę ukrywać, że o ZERO WASTE wiedziałam bardzo dużo już wcześniej, a książka jedynie utrwaliła moje dotychczasowe praktyki. Skłamałabym. Owszem - wyniosłam z rodzinnego domu szacunek do każdego kawałka jedzenia, ale nie traktowałam tego nazbyt poważnie, kiedy czasem wyrzuciłam coś do śmietnika, bo nie udało mi się tego wykorzystać i się popsuło.
Za co najbardziej polubiłam książkę Sylwii Majcher, to wstęp do jej książki, który nie tylko przytacza dane o skali marnowania jedzenia w naszym kraju, ale także w naprawdę praktyczny sposób tłumaczy, że moja kuchnia nie musi być codziennie przygotowana na zrzut atomowy. 
Kolejność rozdziałów odzwierciedla statystki, które pokazują czego Polacy marnują najwięcej poczynając od pieczywa, a na mięsie kończąc.
Po lekturze tej książki wiem, że spokojnie mogę się obejść bez czterech rodzajów mąki i pięciu różnych (otwartych!) dżemów w lodówce. Powiecie - przecież to takie proste! Uwierzcie, że czasem trzeba to usłyszeć od kogoś jeszcze, żeby ostatecznie zrozumieć swój błąd :)
Waszej szczególnej uwadze polecam część o właściwym przechowywaniu jedzenia.

☝Moje ulubione przepisy z książki to: rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi i szybkie grzanki z cynamonem :)



Wydawnictwo Dwie Siostry, 69 zł
kup tutaj: klik! za 36zł

Wydawnictwo Marginesy, 69,90 zł
kup tutaj: klik! za 51zł

Nie mogło zabraknąć w moim zestawieniu oczywiście tych dwóch książek! Z pierwszej Jadłonomii korzystałam jeszcze jako nieopierzona wegetarianka stawiając pierwsze nieporadne kroki w świecie roślinnej kuchni. Druga zaś rozwinęła moje zainteresowanie kuchnią orientalną i nauczyła mnie wychodzić ze strefy komfortu w kuchni. Kombinowanie przy obiedzie to teraz moja specjalność!
Przede wszystkim obie te książki są bardzo ładnie wydane. Zdjęcia potraw są świetne, przepisy czyta się jak rady od najlepszej koleżanki, a w razie braku weny na końcu jest czytelny spis treści i indeks składników! Bardzo pomocny, kiedy w głowie zagości pustynia, a Wy szukacie pomysłu tylko pod jeden główny produkt z własnej lodówki.

☝Moje ulubione przepisy z Jadłonomii: Pasztet z selera, zupa krem z selera, domowe pesto z liści rzodkiewki, focaccia 💛, smalec z fasoli, pasta bezrybna i.. wiele więcej :)
Najlepsze do tej pory przepisy z Nowej Jadłonomii, to według mnie: Nuggetsy z boczniaka, szwedzkie klopsiki z żurawiną i Orecchette z rzodkiewką i czosnkiem.




- rozdawane za 1 grosz za dokonane zakupy w Lidlu, do dostania wciąż na Allegro :)

Tej książki nie oddam nikomu, choćby mi dawał za nią wszystkie skarby tego świata. Jest bezapelacyjnie powodem, dla którego oszalałam na punkcie deserów własnej roboty i bez opamiętania piekę, miksuje, podbijam żółtka, nadziewam i patrzę, czy równo rośnie.
Polecam każdemu, kto myśli, że pieczenie jest trudne - nie jest dzięki tej książce! Przepisy są wystarczająco szczegółowe, składniki dostępne w każdym markecie/dyskoncie, a z piekarnika wychodzą cuda.
Jeśli obawiacie się, że naprawdę nie dacie rady, to polecam Wam kanał Kuchni Lidla na YouTube. Pan Paweł pokazuje tam większość przepisów z książki i można nieskończoną ilość razy zatrzymywać, przewijać i patrzeć na mistrza przy pracy :) (YouTube)

☝Moje ulubione przepisy: tarta cytrynowa (przepis na spód jest uniwersalny. Pasuje do słodkich i do wytrawnych potraw), francuskie brioche z czekoladą, biszkopt z przepisu na tort z owocami i bitą śmietaną.





- ponownie rozdawane za 1 grosz za dokonane w Lidlu zakupy, obecnie na Allegro :)

To najnowsza publikacja Lidla, która mnie pozytywnie zaskoczyła. Jak zawsze spodziewałam się pięknej oprawy graficznej, czytelnego rozkładu, łatwych przepisów i pięknych zdjęć, ale tym razem dostałam coś więcej.
Książka jest podzielona na sześć głównych części: Encyklopedia, Wegetarianizm, Weganizm, Fit, Bez laktozy oraz Bez glutenu i zawiera zarówno przepisy roślinne, jak i mięsne. Jednak co  dla mnie najważniejsze, tłumaczy dlaczego powinniśmy zadbać o zrównoważoną dietę, czym jest wegetarianizm, a czym weganizm. Moim zdaniem pięknie odczarowuje kuchnię roślinną dla przeciętnego czytelnika. Mam nadzieję, że dzięki niej przy wielu polskich stołach nie pojawią się więcej niewybredne żarty na temat czyjejś diety.
Polecam Waszej uwadze szczególnie pierwszą część Encyklopedia, gdzie omawiane są takie zagadnienia, jak nowa piramida żywienia, ruch slow food czy sport przy diecie roślinnej.

☝Moje ulubione przepisy: awokado zapiekane z jajkiem, Burgery z tofu czy kluski leniwe z tofu :)





Wydawnictwo Insignis Media, 49,90 zł 
kup tutaj: klik! za 42zł

To chyba najśmieszniejsza książka kucharska, którą miałam w ręce. Przedstawia przepisy w formie komiksu i prowadzi nas przez proces gotowania tak, jakbyśmy czytali dobrze narysowane przygody superbohatera. Z tą różnicą, że w roli głównej są pomidory lub krewetki.
W książce znajdziemy przepisy na kuchnię włoską, które pochodzą z jednej z legendarnych książek kucharskich z włoskimi przepisami - Il Cucchiaio D'argento (Srebrna łyżka). Legenda głosi, że każda włoska panna młoda dostaje ją w prezencie ślubnym, coś więc musi być na rzeczy.
Polecam ją Wam choćby z powodu ciekawego wydania w komiksowej formie. Na korzyść tej książki przemawia również jej wstęp, z którego dowiemy się jak jeść w stylu włoskim, jakie techniki kuchenne goszczą we włoskich domach oraz jakich składników użyć, aby uzyskać autentyczny smak prosto z Włoch. Gdyby jednak to nie było wystarczające, na końcu jest jeszcze słowniczek wyjaśniający techniki kuchenne wykorzystane w przepisach i typowo włoskie pojęcia :)




Jeśli któraś z pozycji spodobała się Wam bardziej, to będzie nam miło jeśli skorzystacie z linków, które zostawiłyśmy przy każdym tytule. Przeniosą Was one do serwisu taniaksiazka.pl gdzie możecie dostać opisane przez nas pozycje w naprawdę korzystnych cenach.
Za każdy Wasz zakup i nam wpadnie parę złotych, które będziemy mogły wydać na kolejne książki :)

🍴🍲🍕
Udanego gotowania!

Share:

0 komentarze