-->

Restaurant Week Destynacja Restauracja! - intro (pełne menu w jednym miejscu!)


Co Was najbardziej cieszy w związku z zbliżającą się jesienią? Koniec upałów? Piękne kolorowe liście? Spadające kasztany? Na co czekacie najbardziej...?
... bo ja w jesieni (naj)bardziej lubię jesienną edycję Restaurant Week! :)



Wszystkim, którzy z Restaurant Weekiem spotykają się po raz pierwszy tłumaczę zasady:
- 23 wrocławskie restauracje,
- 17-31 października 2018r,
- 49 złotych za osobę
- menu degustacyjne: przystawka, danie główne i deser (dodatkowo kieliszek martini, jeśli wybierzecie taką opcję dokonując rezerwacji)

Czy warto? Tak! A próbujemy Was o tym przekonać od kilku edycji tego festiwalu. Możecie sprawdzić nasze relacje np. z : Mlekiem i Miodem, Enjoy w Paltinum Palace ( to było przepyszne! sprawdźcie koniecznie, bo wierzę, że i w tej edycji przygotowali wspaniałe menu!), Dobrej KarmyMango MamyWoławiny (tutaj byłam DWA razy i chętnie wybiorę się po raz trzeci!) czy Nadodrza.

Również i w tej edycji mamy z Katarzyną przyjemność być ambasadorkami festiwalu (jak to powaznie brzmi!) i przedpremierowo testować będziemy menu przygotowane przez Enjoy w Paltinum Palace (po poprzedniej edycji nasz wybór nie mógł być inny!) oraz w Olszewskiego 128. Relacje już niedługo!

Zadam Wam jeszcze jedno pytanie. Jakie smaki przychodzą Wam na myśl jako pierwsze, gdy myślicie o jesieni? Dynia? Śliwki? Przyprawy korzenne? Dziczyzna? Tak! I te wszystkie smaki znajdziecie w propozycjach przygotowanych przez wrocławskich szefów kuchni.


Pokusiłyśmy się z Katarzynką o małą analizę tegorocznej edycji i przygotowałyśmy dla Was krótkie podsumowanie największych plusów i minusów tej edycji.


- duża ilość roślinnych dań. Bardzo cieszy nas fakt, że restauracje otwierają się na kuchnię roślinną i jako menu "awaryjne" nie ma drugiej pozycji mięsnej, rybnej czy z owocami morza. Zaproponowane dania wegetariańskie ( a w niektórych miejscach nawet wegańskie!) wyglądają bardzo zachęcająco.

- nowinki restauracyjne. Najbardziej, mnie osobiście, cieszy obecność Chwila Moment Bistro, które odkryłam dzięki Wam (ktoś z Was polecił mi ją w komentarzu na naszym instagramie), które gotuje przepysznie! Koniecznie ich sprawdźcie!

- Dynia, dynia, dynia wszędzie! Można ją odmienić przez wszystkie przypadki i stany przerobienia. Będzie wszystko dyniowe prawie, a w niektórych restauracjach nawet i dwa dania w jednym zestawie. Drodzy Szefowie Kuchni! Jesień ma tak wiele pysznych i nieoczywistych smaków - nie bójcie się z nich korzystać!

- brak "starych wyjadaczy". Zdajemy sobie sprawę, że Restaurant Week to świetna okazja na wypromowanie nowego, nieznanego jeszcze lokalu. Gość RW wydaje stosunkowo nieduże pieniądze na trzydaniowy posiłek. Dla kogoś, kto do restauracji chodzi "od święta" to naprawdę dobry pretekst, by sobie takie święto zrobić. Szczególnie, że można obdarzyć Restaurant Week odrobiną zaufania i wierzyć, że restauracje pojawiły się w festiwalu nieprzypadkowo, są zweryfikowane przez ambasadorów i organizatorów. Szkoda więc, że restauracje nie traktują RW jako naturalnej okazji, by pozyskiwać nowych klientów i po jednej, czasem dwóch edycjach przestają brać w nim udział. Czego brakuje mi najbardziej? Nadodrze Cafe RestoBar, które na RW odwiedziłam do tej pory dwukrotnie. Wspomniana już wcześniej Mango Mama. Dinette. Względów ekonomicznych nie musicie nam tutaj tłumaczyć - wiemy, że klient "normalnostolikowy" jest dla restauracji bardziej zyskowny, niż ten festiwalowy i to pewnie ten argument przemawia najbardziej w trakcie podejmowania decyzji o wzięciu udziału w RW.

Dobra. Pomarudziłyśmy... to teraz rozsiądźcie się wygodnie...bo przed Wami 23 wrocławskie restauracje i ich menu przygotowane na jesienną edycją Restaurant Week. Przejrzyjcie uważnie i wybierzcie swoje ulubione pozycje - a rezerwacji dokonajcie jak zawsze na: www.restaurantweek.pl.
Smacznego!
(p.s. kolejność alfabetyczna)




-xxx-

Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej. Więcej na naszym Instagramie oraz fanpage’u

Zjadłeś coś dobrego? zostaw po sobie ślad - chętnie to zobaczymy! Nasz oficjalnych hashtag – #zwidelcempowroclawiu

Jesteś restauratorem? Nie byliśmy jeszcze u Ciebie? Napisz do nas na zwidelcempowroclawiu@gmail.com

Share:

0 komentarze