-->

Jak wybrać catering dietetyczny?


Baczni obserwatorzy Instagramowego konta Widelca wiedzą doskonale, że mamy z Marijką za sobą pełny tydzień (kalendarzowy, nie roboczy) z cateringiem Cud i Miód.
Pomyślałam jednak, że zamiast opisywać nasze wrażenia smakowe i rozpisywać się o poszczególnych daniach, opowiem Wam trochę o logistyce, a dzięki pomocy ze strony zespołu Cud i Miód odpowiemy także na pytania. Być może niektóre kwestie Was ciekawią, a nie znacie odpowiedzi, więc razem z CiM odpowiemy na kilka najważniejszych.

Jednak nim nastąpią pytania (albo zanim zrobicie scroll w dół) kilka słów wstępu. Obie miałyśmy catering o wartości energetycznej 1800 kcal dziennie. Magda miała Standard, a ja Wege z wykluczeniem nabiału (ale jajka zostały). Jedzenie pojawiało się codziennie pod drzwiami, na wycieraczce wcześnie rano (zwykle pomiędzy 4 a 6 rano), oprócz weekendu, kiedy dostałyśmy podwójny zestaw w sobotę rano od razu na dwa dni. Posiłki były zróżnicowane, podpisane porami dnia. W torbie zawsze był dołączony spis potraw na cały dzień z podziałem na makroskładniki i kaloryczność. Refleksję mam taką: było to najbardziej leniwe siedem dni w moim życiu. oprócz wody na herbatę, nie gotowałam zupełnie nic! To naprawdę luksusowe rozwiązanie, jeśli jesteśmy zabiegani.



O czym jednak chciałam wspomnieć na początku, to fakt, że jedną z najczęściej podnoszonych przez Was kwestii była ilość plastiku, z którą ten catering się wiązał. Postanowiłam zapytać o to CiM, bo dla mnie również jest to istotna kwestia. Odpowiedź być może niektórych nie będzie satysfakcjonowała, ja jednak dostrzegam tu szczerość i przede wszystkim chęć zmiany. Przecież muszą mierzyć siły na zamiary. Ale do sedna - jak to jest zatem z tym plastikiem?

Robimy wszystko co w naszej mocy, by nasza działalność szła w zgodzie z naturą choć zdajemy sobie sprawę, że przed nami daleka droga do ideału, to jesteśmy przekonani, że z biegiem czasu dopracujemy wszystkie szczegóły. Już teraz do pakowania posiłków używamy opakowań wykonanych z polipropylenu będącego wartościowym materiałem, który można odzyskać w różnych procesach recyklingu. Zachęcamy również naszych klientów do zwracania nieużywanych sztućców i słomek, dzięki temu część wraca do nas do ponownego wykorzystania. Niedługo wprowadzimy nowe torby wykonane z papieru pochodzącego w 100% z recyklingu.

Przy okazji, o rodzajach plastikowych opakowań poczytajcie na Ulicy Ekologicznej, a o zasadach recyklingu na stronie ministerialnej. Nigdy nie jest za późno na naukę o śmieciach. 😉


Przechodząc jednak do pytań, mam nadzieję, że będą dla Was pomocne, kiedy będziecie decydować się na przygodę z cateringiem. Zachęcam do przeczytania całości - jako miły upominek mamy dla Was specjalną zniżkę na zakup cateringu Cud i Miód.


Catering dietetyczny skierowany jest praktycznie do każdego. Wyjątki stanowią wybrane jednostki chorobowe, które wymagają pełnej indywidualizacji diety. Poza tym, każdy znajdzie coś dla siebie. W Cud i Miód posiadamy diety eliminacyjne np. bez glutenu, laktozy, czy wegetariańską. Dodatkowo istnieje możliwość wykluczenia 3 składników, co pozwala wyeliminować produkty, których nie lubimy lub z różnych przyczyn nie możemy spożywać. 
Efekty natomiast są zależne od tego, co sobie postanowimy na początku. Możemy zredukować masę tkanki tłuszczowej, utrzymać obecną formę lub rozbudować mięśnie szkieletowe (oczywiście tutaj ważna jest również aktywność fizyczna). Częstym celem jest po prostu chęć zmiany swojej codziennej diety na zdrową i prawidłowo zbilansowaną. 


Najważniejsze jest przygotowanie naszego umysłu. Musimy zrozumieć, że dieta to codzienny sposób żywienia. Jeżeli chcemy osiągnąć wyznaczony cel nie możemy z góry zakładać, że nasza dieta będzie trwać miesiąc, a później wracamy do poprzedniego trybu życia. Musi to być zmiana na stałe. Dlatego spożywanie posiłków powinno być przyjemnością, a my nie możemy chodzić głodni. 


Konsultacja z dietetykiem pozwala na dobranie odpowiedniego rodzaju diety, wartości energetycznej oraz ewentualne dostosowanie wykluczeń według indywidualnych preferencji. Dodatkowo, dietetyk mając informacje na temat trybu życia klienta, może określić pory spożywania posiłków. Podczas całego okresu diety klienci mają możliwość konsultowania rezultatów i ewentualne wprowadzanie zmian. 
Jeżeli nie wiemy, na jaką wartość energetyczną diety się zdecydować, należy zadzwonić i skonsultować to z naszym dietetykiem. Po rozmowie i uzyskaniu niezbędnych informacji, jesteśmy w stanie doradzić najlepszą wartość energetyczną dla danej osoby, aby z łatwością osiągnęła swój założony cel.


Wstępnej weryfikacji możemy dokonać już podczas pierwszego kontaktu z pracownikami z obsługi klienta. Jeżeli doradca klienta nie jest w stanie udzielić nam podstawowych informacji na temat rozkładu makroskładników, alergenów, kaloryczności poszczególnych posiłków oraz przedstawić menu na najbliższe kilka dni, to powinno to wzbudzić nasze wątpliwości. Duże prawdopodobieństwo, że nad takim cateringiem nie czuwa żaden dietetyk. Stała kontrola dietetyka jest niewątpliwie ważnym elementem w funkcjonowaniu cateringu dietetycznego - zaczynając od kontaktu z klientem, przez tworzenie menu, przygotowanie posiłków, aż do momentu zapakowania posiłków. Na każdym z tych etapów istotne jest wsparcie wykwalifikowanego dietetyka.
Część cateringów współpracuje z dietetykiem, jedynie na warunkach dostarczenia gotowego jadłospisu bez nadzoru procesu produkcyjnego. Powoduje to choćby pomijanie sezonowości produktów czy niedostosowanie jadłospisu do realiów funkcjonowania cateringu i klienta innego, niż indywidualny. Stała obecność dietetyka gwarantuje również odpowiednie przeszkolenie zespołu pracującego na kuchni oraz porcjującego jedzenie.


Przerwy co 3 godziny to standardowe zalecenie. Należy pamiętać, że wszystko trzeba dostosować do swojego trybu życia. Jeżeli praca nie pozwala nam na spożywanie posiłków co 3 godziny, musimy odpowiednio dostosować pory posiłków. Możemy połączyć dwa posiłki ze sobą, zamienić kolejność. Ważne, aby było to skonsultowane z dietetykiem. Mamy przecież sportowców, którzy trenują o różnych porach, wówczas godziny posiłków również należy odpowiednio dobrać do ich trybu życia, aby ułatwić im osiągnięcie zamierzonego celu. 


Każda firma cateringowa musi mieć odbiór Sanepidu oraz podlega okresowym kontrolom tej instytucji. Ponadto klient ma prawo wiedzieć, czy dany catering dysponuje odpowiednią chłodnią, aby zagwarantować świeżość przechowywania produktów i gotowych posiłków. Przy pierwszej dostawie warto zwrócić uwagę, czy posiłki dostarczane są samochodem wyposażonym w agregat chłodniczy, szczególnie w okresie wiosenno-letnim.


*** Słowem podsumowania + co musicie wiedzieć o Cud i Miód ***
Są z Poznania, obecnie rozszerzają działalność i są dostępni już w Warszawie i we Wrocławiu. Co ich wyróżnia na tle innych? Hm.. wszystkie posiłki były zawsze starannie przygotowane, zapakowane i opisane. Sporządzenie jadłospisu, który zadowoli codziennie wiele osób jest wyzwaniem, szczególnie kiedy trzeba pogodzić spojrzenia dietetyka i szefa kuchni 😊
Z pewnością może Was zainteresować wariant Premium, który jest wzbogacony o superfood i powinien odpowiadać na potrzeby tych, dla których wysoka jakość posiłków jest niezwykle ważna. O czym nie wiedziałam, to fakt, że jako jedni z pierwszych w Polsce wprowadzili dietę bez glutenu i nabiału, a jest to o tyle ważne, że dieta ta stanowi doskonałą propozycję dla osób z nietolerancją kazeiny oraz sprawdza się w przypadku niektórych jednostek chorobowych.

Serdecznie dziękujemy zespołowi Cud i Miód za możliwość skorzystania z tygodniowego cateringu dietetycznego oraz za pomoc przy tym tekście.

Cud i Miód Catering Dietetyczny
Poznań | Wrocław | Warszawa
+48 515 751 003 (pon - pt 8:00-16:00)

A teraz na hasło mamy dla Was zniżkę! Korzystajcie i bądźcie zdrowi!

xoxo

Share:

0 komentarze