Przegląd wrocławskich foodtrucków - lato 2015
Kalendarzowe lato już w pełni z nami (choć pogoda lubi jeszcze spłatać figle). Warto więc przyjrzeć się i zastanowić, gdzie warto zatrzymać się na coś do zjedzenia podczas letnich spacerów.
Tym razem zaczynamy od nowości, a jest ich kilka:
COKOLWIEK
35letni Mercedes, który przejechał już trasę równą 30stu okrążeń Ziemi. Cokolwiek to mały autobus, gdzie znajdziemy kilka stolików, ale też kanapę i miejsce do gry w Jengę.
MENU: kawa i napoje na zimno, na ziarniach z wrocławskiej kawiarni kawy Etno Cafe. W najbliższej przyszłości również alkohol.
MIEJSCE: Robotnicza 1,
ZJEDZ PIEROGA
MENU: Pierogi handmade - takie jak u mamy, lub babci! Do wyboru smaki zarówno klasyczne, jak i bardziej wymyślne i kolorowe.
CZARNY TRAKT
Czarny Trakt - czyli nowe burgery na kółkach. Na wrocławskie ulice wyruszyli kilka dni temu, bo 26 kwietnia.
MENU: 5 rodzajów burgerów (do wyboru również opcja z kurczakiem lub wege)
MIEJSCE: Strachowskiego 2, okolice kościoła Wniebowzięcia NMP na Partynicach
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek: 10.00-19.00
PICK UP BURGER
MENU: klasyczne burgery: wołowina ze szkockiej rasy krów Angus podawan na grillowanej bułce z warzywami i sosami w różnych kompozycjach.
MIEJSCE: Komandorska, przy Centrum Handlowym Arena
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.00-20.00
TAHO CARAVAN
MENU: Falafel Wafel (czyli falafel w kształcie gofra naładowany humusem oraz świeżymi warzywami), Szpin Wafel (jak sama nazwa wskazuje śródziemnomorski gofr szpinakowy z aromatyczną gorgonzolą, suszonymi pomidorami oraz oliwkami) oraz wersja pikantna, czyli Mexico Wafel (pikantna pasta fasolowa, chrupiące nachosy i lekko pikantna papryczka chilli).Nie brakuje również pysznej kawy i lemoniady w końcu to Taho Cafe :)
PEPPERMINTA FOODTRUCK
MENU: wege strawa, szejki i kawa - szeroki wybór dań i deserów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
BEST BURGERS WROCŁAW
MENU: 100% wołowiny klepanej i przyprawianej na oczach klienta. W menu 8 rożnych burgerów, w tym dwa Wege, fryty z batów podawane z 5 wyjątkowymi sosami np: majonez truflowy, wiejski z jabkiem, czosnkowo-ogórkowy na jogurcie greckim. Wszystkie burgery podawane są z bułka pełnoziarnistą z 7 ziarnami, która wypiekana jest w wiejskiej piekarni. Poza tym w ofercie soki tłoczone na zimno bez cukru w pięciu odsłonach.
GOFREAK
MENU: Gofreak to foodtruck z gofrownicą na pokładzie. Do wyboru gofry na słodko i słono. - naturalnie i niebanalnie. Do wyboru między innymi: gofry z białą czekoladą z kokosem, egzotycznymi owocami i świeżą miętą oraz snickersem - kajmakiem z orzechami ziemnymi polanym fenomenalnie dobrą gorzką czekoladą. Gofry słone przygotowywane są na bazie ciasta z tymiankiem. A na nich hummus z suszonymi pomidorami i rukolą lub nieopisanie doskonałą pastę curry z kurczakiem na bazie mleka kokosowego i pieczoną marchewką.
KROWA NA TRAWIE
MENU: burgery w kilku odsłonach
MIEJSCE: Braniborska 14 (parking przy Domarze)
GODZINY OTWARCIA: 10.00-18.00
ZZ TOP
MENU: tradycyjne zapiekanki i domowe zupy podawane z przyczepki
MIEJSCE: lokal stacjonarny: Kazimierza Wielkiego 25/1
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 9.00-20.00, sobota 12.00-21.00
pisaliśmy o nich kilka słów tutaj: klik!
Poza wymienionymi nowicjuszami na arenie wrocławskich foodtrucków dalej dzielnie walczą:
66 AMERICAN BURGERS
MENU: 6 burgerów, frytki i napoje - co miesiąc nowy, sezonowy burger miesiąca
MIEJSCE: Góralska (boczna Robotniczej)
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 11.30-16.30
BAGIETY Z FURGONETY
MENU: 20 i 40 cm bagietki napakowane po brzegi świeżymi dodatkami
MIEJSCE: Wierzbowa, tuż obok placu Dominkańskiego, w cieniu kościoła św. Krzysztofa
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 7.00-16.00
BRATWURSTY
MENU: wursty, smażony ser i śledzik w bułce
MIEJSCE: Długszy foodtruck: plac Strzegomski. Lokal stacjonarny: Szewska 24/26
GODZINY OTWARCIA: foodtruck: poniedziałek-piątek 11.30-17.30. Szewska: poniedziałek-piątek 10.00-20.00, weekend 12.00-20.00
o nich pisaliśmy tutaj: klik!
BUD-K
MENU: 40cm nalesniki przygotowywane na miejscu w opcji na słodko lub na słono
BYCZY BURGER
MENU: 5 rodzajów burgerów z 100% wołowiny
MIEJSCE: Krupnicza 15, w ogródku Od Zmierzchu Do Świtu
GODZINY OTWARCIA: czwartek-niedziela, 12.00-20.00
FOODSZAK
MENU: naleśniki na słodko i na słono, pancakesy a także ostatnio deski śniadaniowe
MIEJSCE: w sezonie letnim Foodszak wyemigrował nad morze
GOOD LUCK FOOD TRUCK
MENU: wieprzowina po portugalsku, kiełbaska po teksańsku i inne smakołyki nawiązujące do portugalskiej kuchni
MIEJSCE: Krakowska 71, przy wejściu do Selgrosa
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 10.00-17.00
HAPPY LITTLE TRUCK
MENU: włoska pizza napoletana na cienkim cieście na zakwasie, wypiekana w własnoręcznie zrobionym szamotowym piecu opalanym drewnem. Menu wegetariańskie, specjalna pizza miesiąca.
MIEJSCE: podwórko pubu Marynka, Kazimierza Wielkiego 39
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 16.00-23.00
MOBILE BURGERS
MENU: burgery
MIEJSCE: Legnicka 56
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.00-18.00
NAAN TANDOORI & GRILL
MENU: naany, czyli placuszki z pieca tandoor w różnych wariacjach smakowych
MIEJSCE: Słomińskiego/Zakładowa, osiedle Promenady Wrocławskie
pisaliśmy o nich tutaj: klik!
NIENAŻARTY
MENU: burgery w 5 rodzajach
MIEJSCE: Traktatowa, przy IBM
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.00-15.00
OSIEM MISEK
MENU: makarony na różne sposoby oraz legendarna buła maślana. Poza tym smakołyki (jak mocno czekoladowe brownie) i pyszne napoje.
MIEJSCE: Borowska 116
GODZINY OTWARCIA: wtorek-czwartek 13.00-20.00
pisaliśmy o nich tutaj: klik!
PASIBUS
MENU: Propably TheBest Burgers in Wrocław. Poza tym na Przystanku w menu również frytki i desery.
MIEJSCE: PasiStaruszek: Powstańców Śląskich 5, naprzeciwko Arkad. PasiJunior: Legnicka 51-53, Quattro Forum. Przystanek Pasibus: Łukasiewicza 18
GODZINY OTWARCIA: PasiStaruszek: poniedziałek-piątek 12.00-20.00. PasiJunior: poniedziałek-piątek 12.00-19.00. Przystanek Pasibus: poniedziałek-piąyeek 11.00-20.00, sobota-niedziela 12.00-20.00
PIZZA MOBILE
MENU: pizza na ręcznie wyrabianym cieście
MIEJSCE: Bajana 1, przy Hali Targowej Tęcza
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-niedziela 12.00-22.00
SHAKEWAVE TRUCK
MENU: shake'i: klasyczne, proteinowe, owocowe oraz świeżo wyciskane soki
MIEJSCE: w sezonie letnim (czerwiec-wrzesień) foodtruck przebywa w Mielnie
pisaliśmy o nich kilka słów tutaj: klik!
SPOKOBUS
MENU: pyszna i jedyna taka: kiełbasa bez flaka.
STREET FOOD TRUCK
MENU: burgery, hot dogi, sałatki, stek z polędwicy tuńczyka, steki wołowe z antrykotu - to tylko niektóre opcje z menu tego niemobilnego foodtrucka
MIEJSCE: Strzegomska 206, przy Hali Strzegomskiej
GODZINY OTWARCIA: poniedziałek-piątek 12.30-18.00, sobota 12.00-16.00
TAHO CAFE
MENU: najwyższej jakości kawa oraz napoje, przekąski na słodko
Tags:
FOOD-TRUCKI
MARIJA
2 komentarze
Zabrakło jeszcze TUK TUK z tajskimi lodami :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Brakuje Tuk Tuka:)
OdpowiedzUsuń